Laukiniai maistingieji augalai- GARŠVA – Gražina Gum

Laukiniai maistingieji augalai- GARŠVA


Garšva

Turi sąvybę šarminti organizmą. Tai ypatingai naudinga pavasarį, kai siekiame išvalyti-detoksikuoti organizmą po žiemos. Jose itin daug vic, mineralinių medžiagų -kalcio, kalio, eterinių aliejų ir kt.

 Garšvos žolynų preparatai nuo seno naudoti gydyti podagrai. Taip pat minimos reumatą, artritą gydančios, šlapimo pūslės, žarnyno sutrikimus šalinančios, šlapimą varančios bei kraujo spaudimą mažinančios garšvų savybės. 

Paprastosios garšvos rūšies mokslinis pavadinimas- podagraria- susietas su augalo gydomosiomis savybėmis. Viduramžiais paprastosios garšvos laikytos vienais iš veiksmingiausių vaistinių augalų nuo tuo metu tarp aukštuomenės atstovų, vienuolių ir šventikų paplitusios ligos - podagros. Ji kyla dėl organizme sutrikusios šlapimo rūgšties apykaitos. Šia liga dažniausiai suserga nutukę, daug purininių medžiagų turinčio maisto(riebios mėsos, žuvies) vartojantys žmonės. Viduramžiais aukštuomenė ir vienuoliai valgė daug riebaus maisto. Paprastosios garšvos labai vertintos kaip maistiniai ir vaistiniai augalai, daug jų auginta vienuolynų daržuose ir soduose.

Šiuolaikinėje medicinoje šių augalų preparatais gydomas reumatas, artritas, šlapimo pūslės ir žarnyno sutrikimai, garšvos mažina kraujo spaudimą, vartojamos kaip šlapimą varanti priemonė.

Garšvų lapus galima rinkti nuo pat pavasario iki rudens kol jie dar žali.

Ruoškime žaliuosius kokteilius, dėkime į salotas, naudokime padažams, užtepams, sriuboms ruošti. Galite pradėti šaldyti bei džiovinti žiemai, kaip vaistą ir maistą.

Žalieji kokteiliai yra vienas iš maistingiausių gėrimų, kuriuos galite ruošti kiekvieną rytą.

Gerti galite ryte vietoj pusryčių, prieš pusryčius, tarp valgymų, galite daryti dienos ar kelių dienų iškrovos dienas geriant žaliuosius bei kitus maistingus kokteilius.

Kaip ruošti žaliuosius kokteilius?

Įkokteilinę-trintuvą dedame

obuolį, apelsiną, bananą, saują garšvų, pilame vandens iki apsėmimo. Plakame iki vientisos konsistencijos.

ruošiame "garšvų pesto"

itin maistingas užtepas. naudoti galima ne tik kaip užtepėlę, bet ir kaip padažą salotoms, patiekalams gardinti.

1/4 stiklines saulėgrąžų sėk

1/4 moliūgo sėklų

sauja garšvų

2-3 vnt mazieji pomidorai

1/4 raudono svogūno

1 a.s kario

1/4 a.s kajeno

1 a.s balzamiko padažo (naudoju su melasa, tirštą)

1/4 a.s druskos

dedame ingredientus į trintuvą. Malame iki vientisos konsistencijos. Šaldytuve galima laikyti iki 2-3  parų. Jei užtepo lieka daug, galite šaldyti ar džiovinti džiovintuve-kaip duoneles.

Gaunate galinga maistinių medžiagų įkrovą, kai naudojate "Eliksyrą" bei "Green Ambrosia", kurių sudėtyje yra gausu visų medžiagų, bei tin geras įsisavinimas. Šarmina ir maitina organizmą. Padeda esant refliuksui. Gerti su vandeniu rytais, berti plakant kokteilius. Tinka sportuojant. 

dar daugiau informacijos apie maistinguosius laukinius augalus, žaliuosius bei maistingus kokteilius galite sužinoti knygoje Gražina Gum ''3 dienų kokteilių programa + maistingų kokteilių receptai". Spausdintą knygą rasite knygynuose. Čia rasite elektroninę versiją;