Riešutai. Maistinės sąvybės – Gražina Gum

Riešutai. Maistinės sąvybės


Nuo seniausių laikų žmonės mėgo riešutus ne tik dėl jų skonio, bet ir dėl poveikio sveikatai.

Riešutuose gausu baltymų, mineralų, vitaminų, nesočiųjų riebalų rūgščių ir skaidulų, kurios mažina cholesterolio kiekį kraujyje ir padeda išvengti daugelio širdies ligų. Riešutai turi daug kaulus ir nervų sistemą stiprinančio magnio. Juose gausu cinko, labai reikalingo vaikams augti ir žaizdoms gyti, bei mangano, kuris saugo nuo laisvųjų radikalų.

Nepamirškite- riešutus būtina gerai nuplauti bei mirkyti per nakt. Tada jie tampa ne tik sultingi, gardūs, bet ir padidėja maistinė . Būtent mirkymo metu-iš riešuto į vandenį išeina fermento inhibitorius- kuris užmigdo riešutą ir mūsų organzimui yra nepalankus. Tad stenkitės valgyti tik pažadintus riešutus- nejausite sunkumo, jie bus lengvai virškinami.

Riešutai – puikus vitamino E šaltinis, pasižymi antioksidacinėmis savybėmis, stiprina organizmo imunitetą. Riešutuose esančios skaidulos ir fitochemikalai didina organizmo atsparumą vėžiui. Kiekviena riešutų rūšis veikia skirtingai, taigi rinkitės tuos, kurie jums tinkamiausi.

Graikiniai riešutai – atminčiai gerinti. Šie pietų šalyse augantys riešutai dar senovės Persijoje buvo vertinami dėl teigiamo poveikio smegenims. Graikiniuose riešutuose yra magnio, fosforo, kalio, vario, gausu omega-3 nesočiųjų riebalų rūgščių, kurios stiprina širdį ir kraujagysles, taip pat vitamino C. Graikiniai riešutai didina organizmo atsparumą peršalimo ligoms, todėl jų naudinga valgyti siaučiant gripui. Vyresnio amžiaus žmonėms šie riešutai ypač tinka, nes skatina ląsteles atsinaujinti.

Migdolai – svoriui reguliuoti.Migdolai Daugelio mėgstami riešutai į mūsų šalį atkeliavo iš egzotiškosios Azijos. Viduramžiais migdolais galėjo mėgautis tik kilmingieji, vėliau jie tapo populiarūs ir tarp paprastų žmonių. Iš šiuose riešutuose esančių riebalų rūgščių net 70 proc. yra naudingos organizmui, nes reguliuoja cholesterolio kiekį kraujyje. Vieno JAV universiteto mokslininkai tyrimais įrodė, kad migdolai padeda reguliuoti svorį. Tiriamieji dešimt savaičių kasdien valgė po 24 šiuos riešutus (56 g) ir nepriaugo svorio. Migdolai labai sotūs, jų sukrimtus nebesinori valgyti, todėl neužkandžiaujama kaloringais produktais. Šie riešutai taip pat naudingi sergantiems plaučių ligomis, kenčiantiems nuo vidurių užkietėjimo.

Anakardžiai – kai trūksta geležies Anakardžiai Anakardžiai Anakardžiai kilę iš Brazilijos ir parduodami jau išgliaudyti. Šie riešutai geležies kiekiu nenusileidžia mėsai, todėl ypač tinka vegetarams. Kad organizmas ją geriau pasisavintų, patariama anakardžius užsigerti apelsinų sultimis. Anakardžiai ypač naudingi besilaukiančioms moterims (turi reikalingos folio rūgšties), maitinančioms kūdikį. Tinka vartoti sergant mėnesinėmis, sulaukus klimakterinio periodo, vartojant kontraceptikus. Šiuose riešutuose gausu magnio, cinko ir fosforo, kurie stiprina imuninę sistemą, ramina nervus, padeda įveikti stresą ir gerina savijautą.

Brazilinės bertoletijos – vaisingumui.  Brazilinės bertoletijos Pietų Amerikoje augantys riešutai labai maistingi, turi daug baltymų, vario, skaidulų, vitamino E ir seleno. Būtent selenas yra stiprus antioksidantas, saugantis nuo laisvųjų radikalų. Ilinojaus (JAV) universiteto mokslininkai nustatė, kad šie riešutai gali padėti išvengti krūties vėžio. Selenas taip pat reikalingas testosteronui, kuris skatina gamintis spermą, reguliuoja lytinį potraukį. Vienos didžiausių Didžiosios Britanijos vaisingumo klinikos „Zita West“ įkūrėja Zita West norintiems susilaukti atžalų rekomenduoja per dieną suvalgyti dvi tris brazilines bertoletijas. Be to, selenas būtinas plaukams, nagams ir odos stangrumui. Brazilinėse bertoletijose gausu ir cinko, kuris padeda kovoti su odos išsausėjimu, egzema bei žvyneline.

Lazdynų riešutai – sportuojantiems.Daugiausia lazdynų riešutų užauginama Turkijoje ir Italijoje. Juose gausu baltymų, vitaminų E ir B, kurie gerina odos būklę ir stiprina raumenis. Todėl šių riešutų patariama valgyti dirbantiems fizinį darbą ar sportuojantiems žmonėms. Lazdynų riešutai padeda mažinti cholesterolio kiekį kraujyje, išvengti širdies ligų ir dujų kaupimosi žarnyne. Juose esantis kalcis stiprina kaulus, gerina virškinimą ir skatina krešėti kraują. Mokslininkai mano, kad kalcis gelbėja norint išvengti didelio kraujospūdžio, širdies ir priešmenstruacinių skausmų, žarnyno vėžio.

Pistacijų gimtinė – Vakarų Azija. Pistacijose, kaip ir kituose riešutuose, gausu kalcio, geležies, magnio, fosforo, kalcio, vitamino E. Naudingiausi dėl juose esančio vitamino A, kuris reikalingos mūsų regėjimui ir odai. Pistacijų patariama valgyti, kai padažnėja širdies plakimas, sergant kepenų ligomis. Per dieną reikėtų sukrimsti ne daugiau kaip penkiolika šių riešutų. Pistacijos Iš Brazilijos kilę žemės riešutai turi nemažai riebalų, baltymų, angliavandenių ir mineralinių medžiagų.

Žemės riešutuose yra vitaminų B ir E, fosforo, magnio, kalio, kalcio ir natrio. Iš kitų riešutų jie išsiskiria vitamino PP (niacino) kiekiu. Niacinas plečia kraujagysles, mažina cholesterino kiekį kraujyje ir kraujospūdį. Vis dėlto valgydami žemės riešutus būkite atsargūs: jie vieni dažniausių alergenų. Žemės riešutai Patarimai riešutų mėgėjams ¤ Valgykite tik grynus riešutus. Glazūruoti, kepinti ir sūdyti ne tiek padeda, kiek kenkia. ¤ Norėdama nepriaugti svorio, įprastus užkandžius (bulvių traškučius, saldainius, ledus ar šokoladą) keiskite riešutais. ¤ Naudokite riešutus gamindama. Jų dėkite į salotas, makaronus ar žuvų patiekalus. Kaip išsirinkti kokybiškus riešutus ¤ Geriausi – nelukštenti riešutai. Apžiūrėkite, kad kevalas nebūtų įtrūkęs, sudaužytas ar kirmino pragraužtas. ¤ Nelukštenti riešutai turi būti sunkūs. Jei pakračius barška, turbūt yra sužiedėję. ¤ Jei maišelyje radote riešutą pažeistu kevalu, išimkite. Pradėjęs pūti, jis pakenks ir kitiems. Tykantys pavojai ¤ Riešutai kaloringi. Suvalgiusi saują riešutų, gausite vidutiniškai 150 kalorijų, todėl teks atsisakyti kito užkandžio. ¤ Žemės riešutai – vieni dažniausių alergenų, jų nepatartina valgyti besilaukiančioms ir maitinančioms moterims bei vaikams iki trejų metų amžiaus.

Pomidorų skritinėliai su migdolų užtepu

Kaip visada lengvas, greitas ir nepakartojamas užkandis Jūsų priešpiečiams ar vakarienei! Šį receptą ir daug kitų rasite “3 dienų energetinėje mitybos programoje”, programą įsigyti galite čia:

http://www.gyvasmaistelis.lt/lt/prekes2/programos/3-dienų-energetinė-mitybos-programa-detail.html

Porcijų skaičius:  1-2
Gaminimo laikas: 10 min

Ingredientai:

Pagrindui:
5-7 pomidorų skritinėliai

Migdolų užtepui:
1/8 stiklinės migdolų
1/8 stiklinės saulėgrąžų
1/2 morkos
25 g špinatų
25 g rukolos
šakelė baziliko
1/4 oranžinės paprikos
1/2 a. š. druskos
1/4 a. š. kajeno
1/4 citrinos sulčių
1/2 a. š. medaus

Gaminimas:

Visus ingredientus sudedame į blenderį/kokteilinę arba maisto smulkintuvą ir geraisumalame. Tepame ant pomidorų skritinėlių. Puošiame špinatų lapeliu.

Užtepą galite tepti ne tik ant pomidorų, bet ir ant cukinijos, agurko ar RAW duonelių.

skanaus ir į sveikatą :)

www.grazinagum.lt