Saulėgrąžų želmenų auginimas-instrukcija 🌻🌱 – Gražina Gum

Saulėgrąžų želmenų auginimas-instrukcija 🌻🌱


Saulėgrąžų želmenų auginimas-instrukcija 🌻🌱

Daigai – skanus ir labai naudingas maistas. Sėklai pradėjus augti ir daigui dar neatsiskyrus nuo sėklos, visos vertingiausios medžiagos koncentruojasi į daigus. Tai tikras, „gyvas“ maistas. Daigai turi labai daug vitaminų, mikroelementų ir kitų biologiškai aktyvių junginių bei užpildyti elektromagnetine energija, taip reikalinga žmogui. Daiginimo ir brinkimo metu visų augalų sėklose daugėja mūsų organizmui reikalingų  medžiagų, tokių kaip geležis, kalcis, fosforas, magnis ir kt. Visos šios naudingos medžiagos gerina žarnyno veiklą, medžiagų apykaitą, stiprina imunitetą ir jaunina visą organizmą. Skirtingų augalų sėklos pasižymi ir skirtingomis savybėmis. Šiandien daiginame saulėgrąžas, tad labai trumpai apie jas.

 🌱Saulėgrąžų želmenyse gausu chlorofilo, natūralių vitaminų, lengvai įsisavinamų mikroelementų, fermentų. Šiose sėklose yra daug vitamino D, kuris stiprina nervų sistemą, padeda išlaikyti gerą regėjimą ir gerina odos būklę.

Vitaminas D ir lecitinas

Tarptautine daigų auginimo asociacija (JAV) teigia, kad saulėgrąžų daiguose gausu vitamino D, todėl jie labai naudingi akims. Jie ypač rekomenduojami trumparegiams. Be to, šie daigai ramina nervus ir normalizuoja rūgščių bei šarmų balansą virškinamajame trakte, normalizuoja kraujospūdį.
Harwardo visuomenės sveikatos institutas ištyrė, kad saulėgrąžų daigai tai lecitino šaltinis. Šis fosfolipidas atsakingas už riebalų apytaką kraujyje.

Riebiosios rūgštys ir baltymai

Sapiente universiteto (Rumunija) mokslininkas M. Morton ištyrė, kad saulėgrąžų daiguose gausu Alfa-linoleno rūgšties, žinomos kaip Omega-3 riebalų rūgštis. University of Maryland Medical Center mokslininkai nustatė, kad saulėgrąžų daiguose du kartus daugiau baltymų nei špinatuose aisbergo ar romaninėse salotose.

Pats daiginimas, tai puikus būdas paprastai ir natūraliai patiems savo namuose užsiauginti sveikų žalėsių. Ypač rekomenduojame užsiimti daiginimu šaltuoju metų laiku, kai ir savos lysvės tuščios, ir močiučių turgelį su žaliom gėrybėm neberasi … :)

I etapas – mirkymas

Sėklas su lukštais (nekepintas) mirkome 10-12 valandų vandenyje.

II etapas – daiginimas🍃

Po 10-12 valandų nupilame vandenį, praplauname sėklas švariu vandeniu ir daiginame jas apie 28-36 valandas (kol pasirodo maži daigeliai, „uodegėlės“). Daiginimo metu sėklas praplauname keletą kartų tekančiu vandeniu.

III etapas – žemės paruošimas, sodinimas

Priklausomai nuo pasirinkto padėklo, pilame žemę (tinkamiausios yra durpės, 10% kompostinės žemės 5% humuso (sliekų žemės), pasirinktoje žemėje neturėtų būti gyvūnų išmatų, kurie skatina nitratatų kaupimąsi) apie 2-5 cm storio sluoksniu. Žemę standžiai suspaudžiame. Tada sėklas tankiai paskirstome ant žemės paviršiaus vientisu sluoksniu, palaistome.

IV etapas – slėgimas🌻

Jei pasisodinote keletą padėklų su saulėgrąžomis sudedame juos vienas ant kito. Galime sudėti 3-5 padėklus. Ant viršaus prislegiame svarmeniu (plytomis, knygomis ar kt.) iki 20-25 kg. Taip prislėgus laikome iki 3-4 parų. Kas dieną pažiūrėti, ar pakankamai drėgmės.

Prislėgimas reikalingas tam, kad sėklų šaknys gerai įsitvirtintų į žemę, laikytųsi drėgmė. Tuomet augalas auga tvirtesnis, sultingesnis bei greičiau numeta lukštus.

V etapas – paskutinis etapas🌻

Po 3-4 parų nuimamas svoris ir padėklus su saulėgrąžomis dedame ant palangės ar kitoje šviesioje vietoje. Žiemą, kai mažai natūralios šviesos, galime naudoti dienos šviesos daiginimo lempas „Flora“ ar kt. (šviesos spektras ~6400 K). Nuolat palaistyti.

Saulėgrąžas galima valgyti, kai pradeda siekti 5-10 cm aukštį. Galima suvartoti dedant į salotas, spaudžiant sultis ar naudojant kaip žalėsius žaliesiems kokteiliams plakti. Sudėjus į celofaninį maišelį galima laikyti šaldytuve iki 7-10 parų.

Gardžių saulėgrąžų🌻🌻🌻

šaltinis www.grazinagum.lt